تشکوه
از شگفتیهای استان خوزستان که در ۱۰۰ کیلومتری اهواز است. خروج گازهای گوگردی از درز زمین و آتش گرفتن آن سبب میشود که این کوه همیشه شعلهور باشد.
از شگفتیهای استان خوزستان که در ۱۰۰ کیلومتری اهواز است. خروج گازهای گوگردی از درز زمین و آتش گرفتن آن سبب میشود که این کوه همیشه شعلهور باشد.
آثار به جای مانده از دوران ساسانی در شهرستانهای فیروزآباد، کازرون و سروستان در قالب یک پرونده به ثبت رسیدهاند. شهر بیشاپور و غار شاپور در کازرون، کاخ اردشیر و قلعه دختر در فیروزآباد و کاخ ساسانی در سروستان جای دارند.
بافت و ساخت معماری خاص آب و هوای گرم و خشک در جهان را میتوان در بافت قدیم شهر یزد دید. شهر قدیم یزد با توجه به نیاز مردمانش شکل گرفته است. معمولا در مرکز هر محله حمام، بازارچه، آب انبار، مسجد، حسینیه، لَرد(میدان)، کارگاههای کوچک، جوی آب (برای دسترسی به قنات) ساخته شده است…
میدان نقش جهان در سال ۱۳۵۸ (۱۹۷۹ میلادی) با شماره ۱۱۵ به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. “شاه عباس” پنجمین شاه دودمان صفوی این میدان را ساخت. در زمان ساخت با ابعاد ۵۱۰×۱۶۳متر یکی از میدانهای بزرگ دنیا شمرده میشد. وقتی ساخته شد محل مشق واحدهای نظامی، برگزاری جشن و آیینهای ویژه و…
الجایتو یا سلطان محمد خدابنده، هشتمین خان از دودمان ایلخانی، گنبد سلطانیه را بین سالهای ۱۳۰۳ تا ۱۳۱۲ ساخت. گنبد سلطانیه پس از گنبد کلیسای “سانتا ماریا دل فیوره” در فلورانس و گنبد کلیسای “ایا صوفیا” در استانبول، سومین گنبد بلند در بین بناهای قدیمی جهان است و از سطح زمین ۴۹ متر فرازا دارد….
بنای گنبد قابوس یکی از شاهکارهای دورهی آغازین معماری اسلامی شمرده میشود. این بنای تاریخی به فرمان امیر “شمس المعالی قابوس بن وشمگیر” به سال ۳۵۷هجری خورشیدی(۱۰۰۶میلادی) طراحی و ساخته شد. این برج ۵۳ متری، پرفرازترین برج آجری است و بر دیگر بناهای آرامگاهی ایران، آناتولی و آسیای مرکزی تاثیر گذاشته است. خط کوفی نوشته…
بازار تبریز، بازاری بزرگ و سرپوشیده در ایران است که در شهر تبریز جای دارد. هشت هزار دکان در این بازار وجود دارد که در ۱۶ راسته، ۱۴ دالان، ۲۰ تیمچه، ۲۵ سرا جای گرفتهاند و مانند هر بازار دیگری در ایران از صنفهای مختلف تشکیل شده است. بازار تبریز در سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۰میلادی) با…
سه و گاهی پنج کلیسا در این فهرست جایگرفتهاند. قرهکلیسا، سنت استپانوس و زُر زُر در تمام فهرستها وجود دارد اما کلیساهای چوپان و ننه مریم در برخی فهرستها وجود ندارد. ۱-قره کلیسا یا تادئوس مقدس در شمال شرقی چالدران در کنار روستایی به نام قره کلیسا جای دارد. ۲-کلیسای سنت استپانوس مقدس در ۱۵…
مسجد جمعه، مسجد جامع یا مسجد جامع عتیق دربرگیرندهی تاریخ معماری دودمانهای عرب، ترک و ایرانی است. ساخت بنای نخست در زمان خلیفههای عباسی بود، حیاطی بزرگ با شبستانهایی پیرامون آن. در دورهی آل بویه شبستانها گسترش پیدا کردند. در دورهی سلجوقی دو گنبد و یک مناره به آن اضاقه شد. این مسجد در دوران…
کاخ گلستان از کاخ های دوره صفویه و قاجاریه است که در مرکز شهر تهران جای دارد. کاخ گلستان تا پایان دوره قاجار به عنوان کاخ خانوادگی مورد استفاده شاهان قاجار قرار میگرفت. اثر هنر و معماری غربی در این کاخ دیده میشود. کاخ گلستان در سال ۱۳۹۲ (۲۰۱۳میلادی) و با شماره ثبت ۱۴۲۲ در…
قنات یا کاریز راه آبی است که در زیر زمین کنده شده تا آب از کوهپایه به روستا جاری شود. این راه ممکن است چند کیلومتر طول داشته باشد. ۱۱ قنات در ایران به دلایلی چون عمیقترین، طولانیترین، یا قدیمیترین در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفتهاند: قنات قصبه گناباد، قنات بلده فردوس، قنات حسنآباد مهریز،…
شوش شهری است بسیار قدیمی در ۹۰۰۰سال پیش از میلاد محل سکونت کشاورزان بوده است و از ۴۰۰۰ سال پیش مردم در شهر زندگی میکرده اند. پایتخت سیاسی عیلامیان و کاخ زمستانی هخامنشیان بوده است. بین سالهای ۴۶۵ تا ۴۶۰ پیش از میلاد آشور بانیپال آن را فتح و مانند دیگر فتوحات آشوری آن را…
نام بقایای دولت شهری باستانی در ایران که در فاصله حدود ۵۰ کیلومتری جنوب زابل و در حاشیه جاده زابل- زاهدان در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. این شهر ۲۸۰ هکتار وسعت و پنج بخش مهم دارد: بخش مسکونی، بخشهای مرکزی، بخش صنعتی، بناهای یادمانی و گورستان. شهر سوخته در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴میلادی)…
یکی از سه آتشکدهی مهم دورهی ساسانی یعنی آتشکدهی آذرگشنسب در این مجموعه ساخته شده بود و در دوره ساسانیان جایی مذهبی شمرده میشد تا در سال ۶۲۴ امپراتور روم “هراکلیوس” این مجموعه را ویران کرد. در دورهی ایلخانان مغول “اباقاخان” روی خرابههای آن کاخی به منظور شکارگاه برای خود ساخت. پس از ایلخانان تخت…
چغازنبیل یک “زیگورات” است. زیگورات ساختمانی پلهای و مذهبی بود که در میانرودان کهن ساخته میشد. چغازنبیل مربعی است که هر ضلع آن ۱۰۵ متر درازا دارد. این بنا وقتی ساخته شد پنج طبقه و ۵۲ متر فرازا داشت که اینک دو و نیم طبقه و حدود ۲۵ متر فرازا دارد. در ۱۲۵۰ پیش از…
در بین بیست و سه اثری که ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو دارد فقط دشت لوت اثری طبیعی است و بقیهی آثار فرهنگی شمرده میشوند. گرمترین جای کره زمین با ۷۰ درجه بالای صفر در این بیابان قرار گرفته است. بیشترین طول آن حدود۸۰۰کیلومتر و بیشترین عرض آن حدود ۲۰۰کیلومتر است. این اثر در…
میمند روستایی صخره ای در ۳۰ کیلومتری شهربابک و در استان کرمان است. یونسکو از میمند چنین یاد کرده است: در انتهای دره ای در جنوب کوه های مرکزی ایران منطقه تاریخی “میمند شهر بابک” واقع شده است که شیوه زندگی مردمانش از سالهای دور تا به امروز به شکل سنتی همچنان در جریان است….
مجموعه ای به هم پیوسته از پل، بند، آسیاب، آبشار، کانال و تونل های عظیم هدایت آب که در ارتباط با یکدیگر کار میکنند و پیشینه ساخت آنها به دوره عیلامی باز میگردد. اساس کار مجموعه به این صورت است که سد گرگر مسیر رودخانه را بسته و سطح آب را برای آب گیری سه…
باغ ایرانی سه جزء اصلی دارد: آب از آن میگذرد، محصور است، در داخل باغ، کوشک و استخر آب دارد. نخستین باغهای ایرانی در راه خروجی قناتها شکل گرفتند. نمونه این باغها را میتوان در طبس، یزد، گناباد، بیرجند و بیشتر مناطق کویری مشاهده کرد. باغ ایرانی در دورهی صفوی به اوج خود رسید. ۱۳…
یکی از مکانهای تاریخی و باستانی شهر اردبیل در شمال غرب ایران است. در این محوطه علاوه بر آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، آرامگاههای شاه اسماعیل اول (نخستین شاه صفوی) و همسر شاه اسماعیل (مادر شاه طهماسب) و نیز برخی از مشایخ و صاحب منصبان دوران صفوی و نیز کشته شدگان جنگ چالدران قرار دارد….
“بم و فضای فرهنگی آن” در سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۳میلادی) با شماره ۱۲۰۸ در فهرست جهانی یونسکو قرار گرفت. بزرگترین سازه خشتی جهان در نزدیکی شهر بم در استان کرمان جای دارد. زلزله سال ۱۳۸۲(۲۰۰۳میلادی) در بم بیش از ۸۰ درصد ارگ را ویران کرد. ژاپن، ایتالیا و فرانسه جزء کشورهایی بودند که پس از زلزله…
پرسپولیس یکی از مشهورترین مجموعههای دوران باستان است که ساخت آن توسط داریوش در حدود ۵۱۸ یا ۵۲۰ پیش از میلاد آغاز شد و ادامهی ساخت آن توسط پسرش خشایارشا و سایر پادشاهان هخامنشی ادامه پیدا کرد. مجموعهی تخت جمشید روی صفهای جای دارد که مساحت آن ۱۲۵هزار متر مربع است. بخشهای مهم آن:…
پاسارگاد مجموعه ای از سازه های باستانی بر جای مانده از دوران هخامنشی است که دربرگیرندهی بناهایی چون آرامگاه کورش کبیر، عبادتگاه پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگ بلاغی است. این…
خدمات شهری: بازار – رستوران – پمپ بنزین – نمازخانه – سرویس بهداشتی جمعیت شهری کنگاور در سال ۱۳۷۵ تعداد ۵۰۲۶۹ نفر اعلام گردید. بازار ، رستوران – پارک، نمازخانه و سرویس های بهداشتی و پمپ بنزین از تسهیلات گردشگری آن می باشد. این شهرستان دارای زمستان های بسیار سرد و تابستان های خنک است….
در مقابل دیواره موسوم به فرهادتراش کاروانسرایی است که از جمله زیباترین و سالم ترین کاروانسراهای عهد صفوی استان محسوب می شود. ابعاد تقریبی حصار آن دارای ۶۰ متر طول و ۵۰ متر عرض می باشد ضمن اینکه در چهار طرف آن باروهایی بنا شده است. دو باروی ضلع غربی با توجه به شکل قاعده…
از مجموع ۱۴ گوردخمه مادی که تاکنون در استان کرمانشاه شناسایی شده اند، دو مورد آن در دربند صحنه قرار دارند. اهالی محل آنها را قبر کیکاوس و قبر شیرین و فرهاد می نامند. قبر شیرین و فرهاد این گوردخمه که مردم محل آن را قبر شیرین و فرهاد می نامند، دارای جاذبه زیادی است…
از مجموع ۱۴ گوردخمه مادی که تاکنون در استان کرمانشاه شناسایی شده اند، دو مورد آن در دربند صحنه قرار دارند. اهالی محل آنها را قبر کیکاوس و قبر شیرین و فرهاد می نامند. قبر کیکاوس حدود بیست متر پس از گذشتن از رستورانی که در ابتدای ورودی دربند ایجاد شده است ، در سمت…
با پایین آمدن از دامنه کوه مسیر خود را به سمت سراب بیستون ادامه می دهیم. این سراب خصوصا در فصل بهار پرآب و زیباست و از جاذبه های طبیعی استان محسوب می شود. در سمت راست و تقریبا روبروی سراب، مجسمه هرکول، از خدایان یونان باستان بصورت کاملا عریان و در حال استراحت بر…
به فرمان داریوش هخامنشی این سنگنگاره روی کوه بیستون بین همدان و کرمانشاه کنده شده است. در این سنگنگاره، داریوش کمان به دست پایش را روی یکی از دشمنانش گذاشته و یاغیان دیگر روبرویش به زنجیر کشیده شدهاند. این سنگنگاره به سه زبان مهم آن روزگار یعنی پارسی باستان، عیلامی و بابای نوشته شده…